Recept​

Bräserad chipotlekyckling

Ingredienser

  • 2 st rödlökar, tunt skivade
  • 4 st vitlöksklyftor, grovt hackade
  • 100 g morötter, skurna i 1-2 cm tärningar
  • 100 g potatis, skuren i 3 cm tärningar
  • 6 st skinnfria kycklingklubbor
  • 3 stora tsk chipotlepasta (eller 2 tsk rökt paprikapulver)
  • 2 msk melassirap (eller farinsocker)
  • 1 msk mald koriander
  • saften från 1 lime
  • 800 g krossade tomater
  • 4 kvistar färsk koriander, plocka bladen och hacka stjälkarna
  • 1 tsk rökt paprikapulver (valfritt)
  • 1 lime skuren i klyftor
  • Tillbehör: tortillas och fullkornsris

Tillagning

  1. Värm ugnen till 200°C
  2. Fördela ut 3/4 av den skivade löken i en ugnsform därefter potatis, morot och vitlök. Lägg ut kycklingklubborna ovanpå grönsakerna och krydda med salt och peppar.
  3. Blanda chipotlepastan (eller rökt paprikapulver om du föredrar en mildare smak) med melassirap, mald koriander och saften från limen i en skål. Täck varje kycklingklubba med 1 tsk av blandningen, resten av den sparar du till senare.
  4. Häll de krossade tomaterna runt om kycklingen och avsluta med att hälla över resten av chipotleblandningen.
  5. Ställ in formen i den varma ugnen och stek i 45 minuter. När såsen bubblar och kycklingen har börjat bli brun på toppen bör den vara klar, lägg ett snitt nära benet på 1 av klubborna för att vara säker, ser rosa köttsaft bör kycklingen vara inne i ugnen i några minuter till.
  6. Fördela resterande lök på toppen. Strö över lite rökt paprikapulver och färsk koriander. Servera med limeklyftor och tortillas eller fullkornsris.

Recept från lecreuset.se

​blomkålssallad

Ingredienser

  • 1 st blomkålshuvud
  • ½ knippe dill
  • 2 påsar mixsallad
  • saften från 1 citron
  • 2 tsk olivolja
  • 100 g skalade hasselnötter
  • 4 skivor rågbröd
  • honung
  • salt

Tillagning​

  1. Tärna rågbrödet och stek det i en stekpanna med lite olja tills det är krispigt.
  2. När brödet är krispigt strö över lite salt och honung.
  3. Bryt blomkålen i små buketter.
  4. Grovhacka hasselnötterna och blanda dem med blomkålen grovt hackad dill, sallad, citronjuice och olja.
  5. Toppa salladen med det krispiga rågbrödet och några kvistar dill.

Recept från Christian Bitz​

ITALIENINSPIRERAT GRYTBRÖD

Le Creusets Italienska tappning av det klassiska grytbrödet går snabbt och enkelt att baka i en av deras gjutjärnsgrytor. Blanda degen på kvällen och låt den jäsa över natten så har ni ett perfekt bröd till söndagsbrunchen.

Ingredienser

  • ​10 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 msk honung
  • 5 dl kallt vatten
  • 600-700 h Tipo 00-mjöl*



Tillagning

  1. Smula ned jästen i en bunke, tillsätt salt och honung.
  2. Häll i vatten och rör om tills jäst och honung har löst sig.
  3. Tillsätt mjölet lite i taget under omrörning. Degen måste blandas länge, gärna i minst 10 minuter så den får samma konsistens som ett klibbigt tuggummi.** Ta gärna för lite än för mycket mjöl! Annars riskerar brödet bli torrt. Lägg degen i en skål, strö över lite mjöl och täck skålen med plastfolie. Ställ skålen i kylen och låt degen jäsa i 12-15 timmar, gärna längre.
  4. Sätt ugnen på 250° C och värm upp gjutjärnsgrytan med locket på i ugnen. Detta tar ca 15 minuter. Häll i degen i den varma grytan.
  5. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen. Grädda brödet i 30 minuter med locket på.
  6. Sänk värmen till 225° C, ta av locket från grytan och strö över lite mjöl. Fortsätt att grädda brödet i 20-25 minuter utan lock.
  7. Ta ut grytan ur ugnen och stjälp upp brödet på ett galler, låt det få svalna innan det skärs upp.
​​
* Tipo 00-mjöl är ett italienskt finmalet vetemjöl som passar bra till bröd och pizza p.g.a sitt höga proteininnehåll.

** Degen blandas enklast i en hushållsassistent eller med en elvisp med degkrokar. Du kan självklart även blanda för hand eller med en grytsked.​

Recept från lecreuset.se

Kök & Form Önska 

Väla Centrum ingång 4 & 5

Marknadsvägen 9

​260 36 Helsingborg